vitakka.blogg.se

2013-02-08
22:55:04

Jag avslutar bloggen med ett otroligt meningsfullt citat

2013-02-07
22:35:53

Vilka riter har min religion vid ett barns födsel?

När det föds ett buddhistiskt barn tar man med det till ett kloster där det döps och välsignas av munkar och nunnor. Välsignelserna ska hjälpa barnet till hälsa, lycka och andra ädla egenskaper i framtiden. Munkarna och nunnorna stänker heligt vatten på barnet och läser ur de heliga skrifterna. Föräldrarna har vanligtvis bestämt ett namn en tid innan, men munken/nunnan ger barnet ett smeknamn som ofta blir det senare tilltalsnamnet.


 Man kan se tydliga likheter mellan buddhismens och kristendomens riter vid ett barns födsel.

När ett kristet barn föds tar man med det till en kyrka där det döps och välsignas av en präst. Prästen läser ett stycke ur bibeln och häller försiktigt lite vatten på barnets hjässa tre gånger, i Faderns, Sonens och Den Helige Andens namn. Barnet får då ett namn och ofta ett mellannamn som föräldrarna bestämt en tid innan. 

2013-02-04
09:20:00

Vilka likheter har buddhismen med andra religioner? Vad förenar dem?
Om man börjar med att jämföra buddhismen med en religion som man kan tänka sig skiljer sig gällande trosuppfattning så kan man till exempel ta kristendomen.


Vad man kanske inte vet är då att även dessa religioner har mycket gemensamt, trots att man ser på saker på olika sätt. Som ett exempel är religionernas grundare lika på väldigt många sätt.

 

Buddha är buddhismens grundare och Jesus är kristendomens grundare, i ett antal punkter kommer jag nu rabbla upp några stora likheter mellan dem två.

*  Både Buddha och Jesus var förutspådda att komma till jorden som frälsare
*  Både Buddha och Jesus försatt kunskaper som inge
n hade hört talas om tidigare

*  Båda insåg att många människor kunde bli lyckligare och leva ett bättre liv om dem fick 
  ta del av kunskaperna, så de gjorde allt för att sprida sina kunskaper.
*  Både Buddha och Jesus fick så med tiden lärjungar som gav upp sina tidigare liv för att
  sprida frälsarens kunskaper
*  Både Buddha och Jesus hade ett antal olika namn, Buddha kallades även för Jina och 
  Tathagata medan Jesus bl.a. kallades
för Människosonen, Guds son och Guds lamm

Om man ser till det stora hela kan man se att likheterna kring vad man tror på är många och väldigt tydliga.

För mig är det personligen lättare att tänka sig hur mycket buddhismen har gemensamt med hinduismen än med kristendomen, det är kanske så att de har fler likheter, men de är långt ifrån lika..

Jag gör samma sak här som jag gjorde tidigare i inlägget, skriver upp några punkter med sammanfattade likheter mellan de två religionerna.

*  Både Buddhisterna och Hinduerna tror på reinkarnation. Inom Buddhismen tror man att ens karma finns kvar efter döden och återföds i en annan människa eller i ett djur. Inom Hinduismen tror man att ens innersta ande återföds i en ny kropp.
*  Både Buddhismen och Hinduismen har sitt ursprung i Indien
*  Både Buddhisterna och Hinduerna har små altare med gudabilder i det egna hemmet.
*  Inom både Buddhismen och Hinduismen finns det moraliska regler som man bör följa för att få ett bättre liv i nuläget och efter återfödelsen.

Alla dessa likheter gör att man ganska tydligt kan se att religionerna inte är så olika som man kan tro, visst finns det många skillnader, och visst uppstår det konflikter, men det gör det även mellan tvillingsjälar, man kan inte tycka lika om allt. Jag tror på att alla människor är förenade på något sätt, att det inte behöver vara religionen som har samband med en annan religion. Det kan vara en liten detalj eller en tro, oavsett hur stort, litet betydande eller obetydande bandet är så är vi alla förenade och oavsett vem man träffar så kan man hitta något litet/stort som man har gemensamt.



Reflektion
(insikt i en annan religion)


När man lever och följer en religions riter och tror enligt en helig skrift så kan det vara otroligt svårt att förstå sig på en annan religion, det är stort ett problem enligt mig..

Jag är ju buddhist, men jag har fått chansen att arbeta med och läsa om andra religioner, under dem veckorna som jag gjort det har jag fått en helt annan insikt i andra människors tro och tänkt på hur mitt liv skulle varit om jag föds i en annan religion och valt att följa den istället. Jag har insett att mitt liv troligen skulle liknat det liv jag lever idag så som andra ser på mitt liv, men för mig personligen skulle det sett helt annorlunda ut.

Det finns så många tillfällen när man har hört hur folk pratar om hur människor i andra religioner tror fel, hur dem tror på fel saker och inte har förstått saker rätt, det får mig att vilja gå fram till dem och få dem att förstå vad dem egentligen säger, att det är dem som har fel.

Man kan inte tro fel, det finns inte en enda människa som tror ”fel”, för den egna tron är något personligt som man själv bygger upp, även om man tror enligt en religion. Det kan inte vara vanligt att två personer tror lika om exakt allt, då man bygger upp sin egen tro utanför den ”grundtro” som står i heliga skrifter och liknande, en tro om varför det som händer händer just personen i fråga.

Människor blir missförstådda varje dag, oftast om små oviktiga saker, men vissa människor blir missförstådda på grund av sin religion, det är ett stort problem eftersom religionen ofta är människornas trygghet. Vad tror man själv? om en människas största trygghet är tron i den religion som hen följer, hur ska det då kännas för personen när hen blir missförstådd på grund av religionen, på grund av sin egen tro? Vi måste lära oss att acceptera varandra, för vi är själva orsaken till att det uppstår konflikter då vi ifrågasätter allt och alla, om vi kunde ha förståelse för varandra skulle vi leva i en annan värld.

Den värld vi skulle kunna leva i är så otroligt annorlunda om man jämför med hur det ser ut idag, människor som accepterade varandra, oavsett vad man tror på eller hur man ser ut, som kunde se lycka och glädje genom andra religioner och låta människor vara sig själva, inte tvinga dem att vara något som den inte är/inte vill vara.

Jag önskar att alla fick samma möjlighet som jag har fått, för man lär sig så otroligt mycket på det. När du får läsa om hur livet är i andra religioner och vad det är dem tror på så kan man till en början ana den mening som dom människorna ser i livet, vad dem vill ha uppnått innan dem dör. Jag har inte direkt fördjupat mig i någon annan religion, men bara genom att läsa korta texter om olika delar i livet så har jag större förståelse nu. Jag kan se det vackra och positiva i andra religioner samtidigt som jag har ett hum om deras problem och svårigheter.