vitakka.blogg.se

2013-01-29
23:15:00

Vilka är de viktiga traditionerna under året i Buddhismen?
En annan fråga från frågestunden :)
 
Här beskriver jag nu kort dem 4 viktigaste högtiderna under det Buddhistiska året

Vesak

Vesak firas till minne av dagen då Buddha föddes, hans uppvaknande och hans parinirvana. Alla dessa händelsen skedde under månaden Vesakha, därav namnet. Vesak är den största högtiden inom Buddhismen, och Buddhas uppvaknande är den viktigaste delen inom Vesak.

Hus och hem pyntas med lampor och ljus som ska symbolisera det ljus Buddha förde till världen. Lekmän besöker tempel eller kloster för att delta i de meditationer som pågår hela natten, många tar även med sig mat till templen.

Högtiden firas i alla Buddhistiska länder men dock inte på samma dag, i vissa länder firas alla tre händelserna på vesak (i maj), medan de i andra länder firas på tre olika dagar.
 

Dharmardagen

Dharmardagen firas till minne av den dag då Buddha började undervisa och av de kunskaper som han lärde ut. Ofta har man en går man på en recitation av någon viktig text, vanligtvis från någon av de Buddhistiska urkunderna. Man firar Dharmardagen under fullmånedagen i Juli.
 

Sanghadagen

Under Sanghadagen försöker man att fokusera på och ta åt sig av den inspiration man får av andra inom den Buddhistiska gemenskapen. Den andliga gemenskapen mellan alla som utövar Buddhas lära kallas för Sangha, men sen finns det även olika nivåer av sanghan, dels den upplysta gemenskapen och dels den stora sangha, där alla som följer Buddhas lära ingår.


Det kan inträffa att man ger varandra presenter, men oavsett så glädjs vi åt att vi finns. Sanghadagen firas på fullmånedagen i november.
 

Parinirvanadagen

Parinirvanadagen infaller i februari och är mer seriös än många andra högtider, då man inte firar, utan snarare minns Buddhas bortgång och uppgående i slutgiltigt Nirvana. Trots att högtiden handlar om död så går det inte ut på att man ska minnas under en dyster stämning.
Buddha var en medmänniska, och hans död var precis som alla andras, men skillnaden är att Buddha hade nått till en punkt där han inte behövde återfödas utan istället blev upplyst, med andra ord kom till Nirvana.

Man skänker även en tanke till familjemedlemmar och andra närstående som gått bort, samtidigt som man önskar dem lycka till på deras fortsatta vandring, oavsett hur den ser ut.


 

Kommentarer:
#1: Amelie

Hej!
Jag håller på att skriva en uppsats om buddhismen i skolan och har många frågor om att leva i nuet. Har jag rätt om jag säger att det handlar mycket att leva i nuet och att livet är ett enda lidande. Jag skulle bli tacksam om du kunde svara på några frågor som handlar om hur man ska leva som Buddhist.


2017-01-18 @ 14:17:09
#2: efsdfsdfdsf

wwwssssddddddwwwaaaaaassssssddddddwwwwwasdwa

2019-05-15 @ 14:45:20
#3: sug min kuk

suuuuuuuuuuggggggggg rrrrrrrrrööööööööövvvv jjjjjjjääääävvvvvvvllllllllaaaaaaaa bbbbbbbbböööööööööögggggggggg

2019-05-15 @ 14:46:19
#4: Alvar

Alvar was here
From edsbyn😎

2019-05-20 @ 09:33:31
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: