vitakka.blogg.se

2013-01-29
23:21:00

Vilka riter har buddhismen när någon dör?
 
Den här frågan tycker jag är väldigt intressant, då den skiljer sig mycket från hur vi går till väga i Sverige, så svaret blev relativt långt ;) hoppas att ni som ställer frågor får de svaren ni söker :)
 
 

När någon inser att dem snart kommer dö, får dem själva välja vart dem vill tillbringa sina sista dagar, vissa tar sig till ett kloster och tillbringar livets sista del där medan andra väljer att stanna kvar hemma. Vissa människor spenderar precis som många andra sin sista tid på sjukhus, och får då besök av munkar som sjunger välsignelser för de döende.


Det är viktigt att göra den sista tiden lycklig och harmonisk för den döende, vilket resulterar i ett bra slut och ger den döende förutsättningar till en bättre återfödelse.

Det första som händer efter att döden inträffat är att munkar, släktingar och närstående informeras. Kroppen läggs i en kista och förvaras vanligtvis i hemmet i tre dagar, kistan placeras centralt i hemmet och alla närstående hälsas välkomna för att ta ett sista avsked av den bortgångna. De närstående tar med sig vackra blomblad och vita flaggor, som de placerar på både kistan och andra ställen i hemmet. Även utsidan av hemmet pyntas, man sätter upp en lina med buddhistiska och/eller Thailändska flaggor, i den linan kan även vänner fästa kondoleanser med lyckohälsningar till den bortgångne.

Vem som helst är välkommen i hemmet efter någons död, så egentligen behöver man inte känna personen för att få vara med och deltaga under kondoleansbesöken. Det är vanligt att hemmen fylls med 50-70 personer efter att någon dött, är hemmet för litet reser man utsmyckade tält utanför huset i respekt för den bortgångne.

Den bortgångnes närmaste ska inte behöva sköta vardagliga sysslor under de 3 dagar som kistan befinner sig i huset, då de bör få sörja och lägga tid på att minnas. Matlagning och liknande sköts av grannar och överlämnas till de sörjande vilket är helt normalt och aldrig ifrågasätts.

Efter att döden inträffat hålls en ceremoni där en släkting eller nära vän häller vatten i en tom skål, låter vattnet rinna över och ned på en talrik som koppen ställts på. Vanligtvis läser man upp olika dikter/ord, vanligt är att man läser följande text:


Alla sammansatta ting är
förgängliga, förvisso.
Deras natur är tillblivelse 
och försvinnande.
Efter att ha blivit till
kommer de till ett slut. 
Det är en sann lycka 
att överkomma denna process 
Av tillblivelse och försvinnande.

 

Det är väldigt vanligt att buddhisterna inte vill begravas utan väljer att brännas istället, annorlunda är dock att kroppen inte bränns i ett krematorium utan i ett kloster. Under kremerings-ceremonin sjunger munkarna återigen välsignelser till den bortgångne, men läser även upp heliga skrifter.

Sju dagar efter att döden ägt rum hålls den andra ceremonin till minne av den bortgångne, det är en så kallad ”skänka mat-ceremoni” då munkar bjuds in och vänner, anhöriga och grannar är inbjudna.

Munkarna leder ceremonin, reciterar och håller Dhamma-tal. Alla som vistas på ceremonin tar med sig gåvor till munkarna och mat. Efter ceremonin serveras en måltid där munkarna serveras först och får sitta på finare kuddar, medan resterande gäster tar plats på golvet.

Samma ceremoni upprepas två gånger, en gång efter tre månader och en gång ett år räknat från dödsdagen.

 
 

Jämförelse:
(kristendom i Sverige)


Eftersom jag är buddhist men bor i Sverige så tänkte jag att jag skulle göra en jämförelse mellan de riter som jag nämnt här ovanför och de riter som man vanligtvis genomför i Sverige, alltså kristendomens riter.

-När en kristen inser att hen kommer dö inom en kort tid så händer vanligtvis inget särskilt förutom att vänner och släktingar hälsar på och finns i närheten f
ör att säga adjö, om personen bor på sjukhus eller av annan anledning befinner sig på sjukhusden sista tiden så är det inte ovanligt att familjen kommer och bor med den döende. Ibland har den döende en dröm om något speciellt hen vill uppleva innan hen dör, och då brukar man se till att personen under kontrollerade förhållanden får uppleva sin dröm


När en personen dött i Sverige kommer det aldrig på tanke att man ska förvara kroppen hemma, på grund av hygienen. I kyrkan hålls snarast efter döden en ceremoni dit vänner och familj får komma för att sörja och ta ett sista avsked samtidigt som en präst läser upp delar ur bibeln.

Beroende på hur personen gjort sitt val så läggs kroppen i en kista eller tas till ett krematorium för att brännas. Antingen begravs kistan eller så sprids askan ut på en begravningsplats eller minnesplats dit vem som helst kan gå och lägga en blomma eller tända ett ljus för att visa att man tänker på den bortgångne.

Dessa saker föredrar jag med de olika religonernas riter:

Buddhismen:
*att den döende får tillbringa sin sista tid i klostret, i närheten av sin tro
*att man visar så stor respekt och omtanke för de närstående som sörjer en nära bortgången
*att buddhister är så öppna gällande
*att man håller flera ceremonier för att hedra den bortgångne

Kristendomen:
*att man inte förvarar kroppen hemma, jag tycker att det känns ganska läskigt även om jag har vistats hemma hos flera som haft sina avlidna hemma
*Att man skapar minnesplatser där de anhöriga och bekanta kan gå när de behöver en stund att tänka tillbaka

 
Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: